044 333 69 31 Пн-Пт: з 08.00 до 20.00
uk
ru
en

Автор: Ірина Анатоліївна Мірошниченко, лікар-гастроентеролог

asdfasdfasd

Печінка є унікальним органом, який виконує в нашому організмі багато життєво важливих функцій. Наприклад, травну, метаболічну і бар’єрну. На печінку припадає основне навантаження по утилізації будь-яких токсинів, що надходять в наш організм як ззовні, так і є «побічними продуктами» функціонування організму. Надмірне навантаження на печінку здатне призвести до порушень в роботі органу і з часом перерости в серйозні захворювання. Проблема в тому, що позбавлена ​​нервових закінчень печінкова тканина не може сигналізувати больовими імпульсами про «збої» в роботі, що значно ускладнює діагностування патологічних процесів на ранніх стадіях. Хвороби печінки завжди потребують ретельної діагностики та серйозного комплексного лікування.

Диета для лечения печени: основные правила питания, фото 1

Одним з важливих принципів, яких слід дотримуватися при захворюваннях печінки, – це правильне харчування. Функції печінки під час хвороби порушені, і органу складно справлятися з навантаженням, тому спеціальна дієта в процесі лікування і після нього буде сприяти одужанню.

Що ж мається на увазі під правильним харчуванням в цьому випадку? Дієта для лікування печінки є оптимально збалансованим набором продуктів харчування, який багатий вітамінами і мінеральними речовинами, здатними знизити навантаження на уражений орган і водночас забезпечити організм всіма необхідними для нормальної життєдіяльності.

Дієта при захворюванні печінки: корисні продукти

Дієта при захворюванні печінки сьогодні досить різноманітна – сучасні медичні дослідження значно розширили перелік продуктів, які можна вживати в щоденному раціоні.

До продуктів, корисних для роботи і відновлення функцій печінки, відносяться:

  • Річкова і морська риба. У ній містяться омега-3 жирні кислоти, які беруть участь в обмінних процесах.
  • Нежирні сорти м’яса (яловичина, індичка, курка, кролик). Ці види м’яса легко засвоюються і містять великий набір корисних речовин.
  • Горіхи, овочі і фрукти червоного і оранжевого кольору – буряк, морква, гарбуз, абрикоси, персики, яблука тощо. В їхньому складі містяться необхідні для нормального функціонування печінки вітаміни А, групи В, вітаміну Е.
  • Зелень. Допомагає виводити з організму токсини і знешкодити дію важких металів. Так само зелень є «постачальником» фолатів і вітаміну Е.
  • Рослинна олія – ​​оливкова, соняшникова, кунжутне, соєва. Ці масла мають яскраво виражену жовчогінну дію і багаті вітаміном Е.
  • Кисломолочні продукти з невеликим відсотком жирності. Загальновідомо позитивний вплив кисломолочних продуктів на відновлення функції травлення і мікрофлори кишечника.

До корисних для печінки продуктів так само відносять і авокадо – в його складі міститься величезний набір макро- і мікроелементів, вітамінів, комплекс мононенасичених жирів.

Крім перерахованих вище продуктів в щоденний раціон рекомендується включати:

  • Підсушений хліб з пшеничного борошна (білий);
  • Крупи (у вигляді не сильно розварених каш);
  • Макаронні вироби з твердих сортів пшениці (у обмежених кількостях).

При захворюваннях печінки слід приділити особливу увагу і дотримання водного балансу в організмі. Рекомендовано вживати:

  • Відвари і неконцентровані компоти з сухофруктів і свіжих ягід;
  • Ягідні киселі;
  • Натуральні соки;
  • Зелений чай;
  • Чиста негазована і мінеральна вода.

Рекомендовані способи приготування їжі – відварювання і запікання, приготування на пару, грилі. Дозволено вживати сирі і деякі квашені овочі.

Продукти, які протипоказані при хворобі печінки

До речовин, категорично заборонених до вживання при хворобах печінки, відноситься в першу чергу алкоголь – у будь-яких, навіть найменших, дозах. Він здатний викликати необоротне ураження печінки і привести до дуже важких захворювань – жирової дистрофії (стеатозу), алкогольного цирозу і гепатиту.

Диета для лечения печени: основные правила питания, фото 2

Крім алкоголю, в список продуктів, які заборонені (або вживання яких необхідно значно обмежити), входять:

  • Жирні сорти м’яса і птиці;
  • Рафіновані рослинні масла;
  • Жирна риба (як річкова, так і морська) у великих кількостях;
  • Смажені м’ясо, птиця і риба на маслі;
  • Наваристі і жирні бульйони;
  • Гострі спеції і приправи (оцет, перець тощо);
  • Копчене м’ясо і ковбаси (зокрема варено-копчені, сардельки, сосиски тощо);
  • Консерви – рибні і м’ясні;
  • Деякі овочі та зелень – цибуля (ріпчаста і зелена), часник, редис, редька тощо;
  • Кисломолочні продукти з високою жирністю – сир, кефір, тверді сири;
  • Тварини і рослинно-тваринні жири (смалець, маргарин, вершкове масло тощо);
  • Свіжоспечений хліб, свіжа випічка;
  • Тістечка, торти тощо. Кондитерські вироби;
  • Шоколад, цукерки, морозиво;
  • Кава, какао, міцний чай;
  • Соки;
  • Солодкі газовані і негазовані напої.

Дієта при хворобах печінки обов’язково повинна узгоджуватися з лікарем і підбиратися індивідуально, оскільки при різних видах гепатиту заборонені ті чи інші продукти. Коригування харчування може відбуватися з урахуванням харчових звичок пацієнта (якщо вони не суперечать основним принципам лікувального харчування), а також з урахуванням супутніх гастроентерологічних захворювань.

Поделиться

90
30
80

Персональні консультації онлайн

Спеціально для зручності іногородніх та іноземних пацієнтів у клініці РЕГЕНЕРАЦІЯ є можливість отримати онлайн-консультації кращих фахівців в сфері лікування печінки